Ízületi problémák megelőzése, kezelése, 1. rész

Az ízületek kopása (arthrosis) igen gyakori betegség, amely különösen a kor előre haladtával jelentkezik, 60 év felett pedig az emberek több mint fele érintetté válik. A már kialakult kopást kezelni nagyon nehéz, ezért célszerű odafigyelni az első jelekre, illetve megelőzni az ízületek kopását. A megelőzés különösen fontos a fizikai munkát végzőknek, aktív életmódot folytatóknak, sportolóknak.

A kopás első jelei

Az ízületek kopásának legelső jelei a mozgás során hallható ropogás, kattogás. Már ilyenkor fontos tenni valamit a kopás ellen, mert ilyenkor még a tapasztalatok szerint visszafordítható az elkezdődött kopás (tehát nem szabad megvárni, míg már fáj is). Ennél súlyosabb eset, amikor olyan érzetünk van, hogy a mozdulat nem teljesen „sima”, a teljes mozdulat során vannak részek, amikor  megakad az ízület. Még rosszabb eset, ha mozgás után vagy már közben is fájdalmat tapasztalunk. Nyilvánvalóan ezen az állapoton a legnehezebb segíteni, ilyenkor már injekciók, rosszabb esetben műtét is szóba jöhet.
A kopás jelentkezhet a térdben, csípőben, csuklóban, könyökben  vagy egyéb, jobban igénybe vett  ízületekben.

Megelőzni, de hogyan?

Az ízületek kopása a mozgás során fellépő probléma, tehát ha nem mozgunk, akkor nem is lesz ilyen problémánk, de ez nyilvánvalóan kevésbé kivitelezhető. Sportolás esetén célszerű odafigyelni a kellő bemelegítésre, ugyanis a bemelegítés során nem csak az izmok, hanem az ízületek is „bemelegednek”, felkészülnek a nagyobb terhelésre. Persze önmagában a bemelegítés nem feltétlenül elég, ráadásul az ízületek számos okból más okból is kophatnak (fizikai munka, ismétlődő tevékenység stb.), nem kell hozzá a sportolás során erősebb fizikai igénybevételnek kitenni őket.

Tehát olyan megoldást kell keresnünk, ami akkor is segítséget nyújt, ha az ízületek kopását kiváltó tevékenységet nem tudjuk megszüntetni.

Szerencsére manapság rengeteg szabadon hozzáférhető gyógyhatású készítményt, étrendkiegészítőt használhatunk ízületeink védelme érdekében, ezeket nézzük most meg.

A legjobb magyar nyelvű oktató anyagok egy helyen!

A legjobb magyar nyelvű oktató anyagok, videók most egy helyen! Válaszd ki a téged érdeklő témakört!

Photoshop matematika
weboldal készítés Excel
AutoCAD Word
CorelDRAW Powerpoint
3D grafika Fireworks

Az ízületek “kenéséért”, akadálytalan működéséért felelős hatóanyagok

Ízület


Az ízületi folyadék az ízületi tok belső rétege által termelt sűrű folyadék. Ez a folyadék védi és táplálja az ízület belsejében lévő ízületi porcot, biztosítja a csontvégek ízületi felszíneinek súrlódásmentes elcsúszását egymáson, vagyis kulcsfontosságú az ízület megfelelő működéséhez.

Célszerű tehát gondoskodni arról, hogy ez a folyadék mindig optimális mennyiségben legyen jelen az ízületben.

Éppen ezért az az ízületi készítmények egyik nagyobb csoportjába tartoznak azok, amelyek ezen folyadék termelődését segítik.

Ide tartoznak az alábbi anyagok:

 • hyaluronsav
 • glukozamin
 • kondroitin-szulfát

Porc építő, regeneráló anyagok

A port kopását úgy akadályozhatjuk meg a leghatékonyabban, ha porc védő és regeneráló, a csontokat, porcokat alkotó anyagokat viszünk be a szervezetünkbe.

Ide tartoznak az alábbi anyagok:

 • glukozamin
 • kondroitin-szulfát
 • kollagén
 • zselatin

Gyulladás csökkentők, fájdalomcsillapítók

 • MSM
 • omega-3 zsírsav

A következő részben megnézzük, hogy mik is ezek az anyagok pontosan, hogyan működnek, mennyi a napi ajánlott, hatásos mennyiség belőlük.

Ízületi védőeszközök

Nem csak a különféle készítményekkel védhetjük ízületeink egészségét, hanem különböző védőeszközökkel is, csuklószorítóval, könyökvédővel, térdvédővel, bandázzsal, stb. Ezek nagyon fontos szerepet játszanak az ízületeket érő terhelések csökkentésében, így a kopás megelőzésében is.

A következő részben megnézünk néhány fontos szempontot a védőeszközök kiválasztásánál.Hozzászólások

 1. Robert szerint:

  Üdv!
  Egy személyes tapasztalatot osztanék meg!
  Reggelente ropogott mindenem e mellé erős váll illetve tért problémáim voltak a munkámból kifolyólag.
  Mondhatom nagyon sokféle izületvédőt kipróbáltam amik igen csekély módon javítottak a problémámon.
  Aztán egyszer csak megleltem a tutit
  Biotech- Arthro guard! Érdemes kipróbálni,Kb:10 nap után csökkentek a ropogások 6-8 hét után a térdem,vállam nagyon sokat javult.Azóta sok ismerősőm kipróbálta és csak pozitív visszajelzéseket kaptam.
  Remélem másnak is bevállik!

Hozzászólás beküldése

| Download Free Ringtones for Verizon Online. | Thanks to Highest CD Rates, Ally Bank Rates and Binaural & Isochronic Beats