Káros kozmetikumok, tisztálkodószerek – így kerüld el!

Mindennapjaink során rengetegféle kozmetikumot, tisztálkodószert használunk – szappanok, samponok, krémek, fogkrémek és még rengeteg egyéb más. Az összetevőket megnézve általában egzotikus, érthetetlen nevű dolgokat látunk és a nem fordítunk semmi figyelmet az összetevőkre, amelyek között rengeteg olyan lehet, melyek káros hatását már bebizonyították, vagy legalábbis kockázati tényezőt jelent a használatuk.

Hogyan lehetséges, hogy a gyártók mégis alkalmazhatnak ilyen anyagokat a kozmetikumokban? A magyarázat egyszerű, a gyártók azzal védekeznek, hogy nagyon kis mennyiségben találhatók a problémás anyagok a kozmetikumokban. Jóval kisebb koncentrációban vannak jelen, mint ami igazoltan káros hatást vált ki. Így akár meg is nyugodhatnánk, azonban még egy tényezőt figyelembe kell vennünk: nem csak egyetlen kozmetikumot használunk nap mint nap, hanem többet is rendszeresen és ilyen mennyiségben, gyakoriságban már előfordulhatnak negatív hatások.

Hogyan kerülhetjük el a problémás anyagokat?

Ehhez nyilván meg kell néznünk az összetevők listáját és egyesével utánanézni, hogy számolhatunk-e valamilyen mellékhatással. Egyszerűen valamilyen keresőben rá is kereshetünk az adott anyagra, azonban vannak célzottan a tudatos vásárlást elősegítő weboldalak is.

Az egyik ilyen a kremmania.hu, ahol rendszerezve találhatjuk meg rengeteg kozmetikum, tisztálkodószer és sok egyéb más összetevőinek listáját, az EWG pontszámmal együtt. Az Az Envirnmental Working Group (EWG) egy nonprofit szervezet, amely a nyilvánosság erejét használva próbálja védeni a közegészséget és a környezetet. Itt tudhatsz meg róla többet. Minden terméknél találhatunk hozzászólásokat is, így azonnal láthatjuk kinek mi a véleménye, milyen problémája volt az adott termékkel, illetve az egyes összetevőknél rövid magyarázatot is találhatunk, hogy pontosan mire jó, milyen kockázatot jelent (ha jelent).

További oldalak:

http://antalvali.com/karos_anyagok_a_kozmetikumokban

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/meregkeverok-karos-osszetevok-kozmetikumokban

http://www.organikus.hu/mergezo.php

Azt fogjuk látni, hogy sajnos a legtöbb népszerű készítmény tartalmaz problémás összetevőket. Ennek az oka, hogy ezek az összetevők nagy mennyiségben előállíthatóak olcsón, vagy legalábbis a természetes anyagokhoz képest jóval olcsóbban. Ezzel el is jutottunk a lehetséges megoldáshoz, vagyis a természetes összetevőket tartalmazó készítmények használatához (bio, öko, organikus).

Azonban kellőképpen résen kell lennünk még a természetes, organikus, bionak nevezett termékekkel is, mert még ezekben is találhatunk nem oda illő összetevőket. Ne felejtsük el, hogy az ilyen termékek gyártása is ugyanúgy üzlet, mint a hagyományos készítmények gyártása (kapcsolódó olvasnivaló: organikus.hu/mitjelent.php), ezért az összetevőket ugyanúgy célszerű ellenőrizni.

Ezen felül a teljesen természetes összetevők is kiválthatnak irritációt, allergiát, erre is célszerű odafigyelni.

 

 

Hozzászólás beküldése

| Download Free Ringtones for Verizon Online. | Thanks to Highest CD Rates, Ally Bank Rates and Binaural & Isochronic Beats