Hogyan készíts weboldalt? 3. rész

Sorozatunk ezen részében megnézzük milyen fontos szempontokat érdemes figyelembe venni a weboldalak készítésénél, milyen tipikus hibákat kell elkerülni, hogy a weboldalunk jól használható legyen.

Az első és egyik legfontosabb szempont a szövegek olvashatósága, hiszen egy rosszul olvasható weboldallal biztos, hogy nem fognak a látogatók kínlódni.

Nézzük először felsorolva, hogy mire érdemes ügyelni:

 • betűtípus
 • betűméret
 • betűszín
 • szöveg mögötti háttér, kontraszt
 • szöveg tagolása
 • szöveg igazítása
 • sorok szélessége

Betűtípus

Talpas és talp nélküli betűk
A számítógépeden rengeteg betűtípust találsz, amelyeket használhatsz egy weboldal elkészítése során, azonban a legtöbb esetben nem érdemes egy különlegesebb betűtípust használni, mert a monitoron való olvashatóságát rontja a szövegnek. Sokan úgy gondolják (illetve kutatások szerint is), hogy kerülni kell például a talpas betűtípusok használatát, mert a monitoron nehezen olvasható. Ilyen például a Times New Roman. Helyette az olyan talp nélküli betűket kell használni, mint például az Arial. De ha megnézed, akkor láthatod, hogy az operációs rendszered, vagy például az mp4 lejátszód, vagy telefonod is talp nélküli betűket használ alapértelmezésben.

Kép és szöveg

Ez mellett arra is ügyelned kell, hogy olyan betűtípust használj, ami széles körben is elterjedt, hiszen betűtípusokat utólag is telepíthetsz a gépedre, ám közel sem biztos, hogy az a weboldal látogatóinál is telepítve van. Vannak persze módszerek ennek a megoldására is, ám jelenleg még a legjobb megoldás, ha széles körben elterjedt betűtípust használsz, például az Arialt.

A weboldal egyes részein természetesen használhatsz más betűtípusokat is, képként beillesztve.

 

 

Betűméret

A betűméretről túl sokat nem lehet beszélni, legyen könnyen olvasható, a túl apró betűk gondot okozhatnak.  A fenti dobozban lévő szövegnél a betűméret már elfogadható, annál sokkal kisebbet csak erősen indokolt esetben szabad használni. De ugyanígy nem jó az sem, ha túl nagy betűket használunk, mert az is rontja az olvashatóságot, vagy ha csupa nagybetűket. Természetesen indokolt esetben helyenként alkalmazhatsz kisebb és nagyobb betűket is, de általában nem túl jó, ha nagyobb mennyiségű nem megfelelő méretű szöveg van egy weboldalon.

Betűméretek

Betűszín

A betűszín szintén az olvashatóság miatt fontos, a túl halvány betűket nehezebb elolvasni. Persze van amikor jobban néz ki, ha halványabbak a betűk, de gondolni kell a látogatókra is, fontosabb, hogy nekik jól használható legyen az oldal, mint az, hogy mennyire illeszkednek a design-ba a kicsit sötétebb betűk.

Halvány és sötétebb betűk

A legjobb magyar nyelvű oktató anyagok egy helyen!
Válaszd ki a téged érdeklő témakört! 

Photoshop matematika
weboldal készítés Excel
AutoCAD Word
CorelDRAW Powerpoint
Játék programozás Inventor
3D grafika Fireworks
videó szerkesztés, vágás effektezés Access

Szöveg mögötti háttér, kontraszt

Ha a betűtípus, méret és szín is rendben van, még akkor is van valami, amivel az egészet el lehet rontani, ez pedig a szöveg és a mögötte lévő háttér rossz kontrasztja. Vagyis a halvány háttéren halvány betűk, vagy éppen a sötét háttéren sötét betűk. Lehet, hogy jól néznek ki, de az olvashatóságot jelentősen rontják, így ezek elkerülendőek.

Nézzünk néhány rossz példát:

Sötét alapon sötét szöveg

Sötét alapon sötét szöveg

Halvány szöveg

Halvány szöveg

Háttérképen szöveg

Háttérképen szöveg

Szöveg tagolása

A szövegek tagolása, bekezdésekre osztása fontos, hiszen egyrészt egy összefüggő szöveg massza riasztó lehet, ha azt szeretnénk hogy elolvassa valaki, illetve úgy általában weben kényelmetlen elolvasni egy hosszú, “véget nem érő” szöveget. Tehát célszerű széttagolni.

Szöveg massza

Ez így nem a legjobb

Tagolt szöveg

Ez így már sokkal jobb, átláthatóbb

 

Szöveg igazítása

A weboldalakon a szöveg gyakran balra igazított, vagy sorkizárt, bár a sorkizárt esetében megoszlanak a vélemények, hogy érdemes-e használni, vagy sem, mert vannak vele problémák, néha nagyon széthúzottá válnak a szövegek egyes sorai. Jobbra igazított szöveg időnként szükséges lehet, viszont a középre igazított csak speciális esetekben alkalmazandó leginkább, hosszabb összefüggő szövegek esetében igen zavaró tud lenni.

Közepre igazított szöveg

A közepre igazított szöveg nem a legjobb választás

 

Sorok szélessége

Elsőre talán nem is tűnhet problémának, ám a nagyon hosszú sorokat olvasni meglehetősen kényelmetlen. Jellemzően nem nagyon van “szabvány” a sor hosszúságra, de érdemes tartózkodni a nagyon hosszú soroktól. Ez a cikk amit most olvasol még kényelmesen olvasható, de ennek a 1.5x-ese szerintem már túl hosszú lenne, nehezen olvasható, de nézd meg, kattints az alábbi képre.

Hosszú sorok

Hát ennyit a szövegekről, a következő részben további weboldal tervezési szempontokat nézünk meg.

Addig is a tanuláshoz ezeket az oktató anyagokat ajánlom:

Photoshop alapismeretek:http://videotanfolyam.hu/photoshop_titkok_elso_resz_alapismeretek

Photoshop webdesign: http://videotanfolyam.hu/photoshop_titkok_masodik_resz_webdesign

Illetve HTML és CSS: http://videotanfolyam.hu/oktato_video_kategoria/13/weboldal_keszites

Hozzászólások

 1. tomi6230i szerint:

  Sorok hosszával kapcsolatban:

  “Túl rövid vagy túl hosszú sorok egyaránt kerülendők. Rövid soroknál gyorsabban mozog a szemünk, hamarabb elfáradunk, míg hosszú soroknál a sor végén már kikerül a látóterünkből a sorok eleje, így nehezebben találunk vissza.

  A sorok hossza 40-80 betű legyen. Nagy lapméret esetén hasábolással tudunk rövidebb sorokat kialakítani, szűk helyeken pedig kis betűméretet vagy keskeny betűtípust válasszunk.”

  Forrás: http://oktav-prepress-06.freeblog.hu/files/tipogr%C3%A1fia.pdf

Hozzászólás beküldése

| Download Free Ringtones for Verizon Online. | Thanks to Highest CD Rates, Ally Bank Rates and Binaural & Isochronic Beats