Megérkezett a Firefox 4!

Néhány napja letölthető a Firefox legújabb, 4-es változata. Ez a változat számos újdonságot mutat fel, ezek közül a legjobbakat / legérdekesebbeket nézzük most meg.

Az első benyomás, hogy valóban gyorsabb lett, még kiegészítőkkel és rengeteg könyvjelzővel megpakolva is észrevehetően gyorsabb, mint eddig.

A másik szembetűnő változás a külsejét érintette, ami szebb és átgondoltabb lett. A klasszikus menü eltűnt, helyette megjelent a Firefox gomb és mellé kerültek a fülek, ezzel helyet spórolva a weboldalaknak.

Firefox 4 - az első indítás után

Firefox 4 - az első indítás után

A Firefox gomb rejti a régi menüt, innen érhetünk el minden menüpontot, funkciót.

Firefox gomb

Firefox gomb

Megújult a kiegészítőkezelő is, most már beépítve tölthetünk le kiegészítőket, viszont a telepítésük véglegesítéséhez továbbra is újra kell indítani a böngészőt.

Firefox 4 kiegészítők

Firefox 4 kiegészítők

A legjobb magyar nyelvű oktató anyagok egy helyen!

Válaszd ki a téged érdeklő témakört!

Photoshop matematika
weboldal készítés Excel
AutoCAD Word
CorelDRAW Powerpoint
3D grafika Fireworks

Szintén hasznos új funkció az alkalmazáslapok használata. Ehhez jobb egérgombbal kell kattintanunk egy fülön és a “Rögzítés alkalmazáslapként” lehetőséget választani. Ekkor létrejön egy kis fül, amely mindig fixen ott marad a helyén, így egyes oldalakat gyorsan elérünk.

Firefox 4 alkalmazáslap

Firefox 4 alkalmazáslap

Hasznos funkció még a lapok csoportosításának lehetősége. Nézzük ezt meg egy kicsit jobban. Tegyük fel, hogy van négy weboldalunk, amit szeretnénk csoportosítani. Legyen két csoport, oktatás és hírek. Az oktatásba tartozzanak a videotanfolyam.hu és az ebookz.hu. A hírekbe tartozzanak az origo.hu és az index.hu. Ha meg van nyitva mind négy a weboldal, akkor kattintsunk a jobb felső sarokban lévő “Lapok csoportosítása” gombra (vagy CRTL+SHIFT+E), hogy megnyíljon a lapok csoportosításának felülete. Ilyenkor mind a 4 weboldal egy csoportban jelenik meg, ám ezeket könnyedén kihúzhatjuk egy másikba. Tegyük külön egy csoportba az origot és az indexet, majd mindkét csoportot a doboza tetején nevezzük el (oktatás, hírek). Ha most kattintunk valamelyik csoport weboldalára, akkor a fülek között csak annak a csoportnak a tagjai jelennek meg, a mások kettő nem. Természetesen ha visszaváltunk a lap csoportosító felületre, akkor kiválaszthatjuk a másik csoportot is, illetve a fülekre jobb egérgombbal kattintva is áthelyezhetjük másik csoportba.

Lapok csoportosítása

Lapok csoportosítása

Természetesen mivel még nagyon új a 4-es változat, így előfordulhat, hogy egyes kiegészítők nem működnek. Illetve működhetnek, csak éppen a Firefox letiltja őket, arra hivatkozva, hogy nem kompatibilisek a Firefox ezen verziójával. Ez persze lehetséges is, ám nem feltétlenül van így és ezen könnyen segíthetünk egy fájl átírásával. Ehhez meg kell keresnünk a Firefox extensions könyvtárát ami valahol a c:\Users\Felhasználónév\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\………..default\extensions-ben lesz, Vista és 7 esetén. XP esetén hasonló helyen található, csak ott a Document and settings-ben kell keresni, az Application data könyvtárban.

Itt ha kiválasztjuk valamelyik könyvtárat, akkor találunk benne egy “install.rdf” fájlt, ennek a tartalmát kell módosítani, mégpedig a <em:maxVersion> részt erre:
<em:maxVersion>4.*</em:maxVersion>

Ezzel elértük, hogy a Firefox a 4-es változatával is kompatibilisnek lássa az adott kiegészítést, de ez nem jelenti azt, hogy valóban működőképes is lesz (de esélyes, hogy nem lesz vele probléma)!

Letöltés: http://www.mozilla-europe.org/huHozzászólások

 1. pampalini szerint:

  Ezekből az Opera már jó ideje a legtöbbet megvalósította!
  Talán csak az addonok mennyiségében van lemaradása.

 2. manocska szerint:

  Akinek az Opera tetszik használja azt, akinek a Mozzilla, azt, akinek más, azt. Lehet hogy az opera már megvalósította, én örülök hogy mostmár a Mozzilla is, abszolút foxi párti vagyok, a többivel nekem mindig volt valami gondom.

 3. Mérges vagyok szerint:

  Ez egy kaka kinézet tiszta explorer, nem állkézre pont ezért nem használtam az IE -et. Le vele!

 4. Matits Viktor szerint:

  Egy olyan érvet kell a FF mellé tennem, amit semelyik más nem tud. Van egy normális helyesírás ellenőrzője.

  Diszlexia és diszgráfiám van, ezt sajna nem nélkülözhetem, főleg hogy sokat fórumozok…

 5. Com szerint:

  Valami értelmes dolgot nem újítottak? Nekem a 3.6.13 van fent. És minden jó. Csak mióta megjelent a 4-es cseszeget mindig , hogy telepítsem. Olyan választási lehetőséget nem kínál fel , hogy nyugtom legyen. Csak a telepítést meg hogy szóljon később. És ha csak ezeket a hülyeségeket tudja amiket itt felsoroltak nem is fogom. :-/

  • Ebookz szerint:

   A sebesség miatt érdemes frissíteni 4-re. Persze sebesség problémád valószínűleg akkor lesz, ha sok kiegészítő és / vagy könyvjelződ van. Legalábbis friss telepítésnél az előző verziókkal sem volt gond, de ha már meg volt pakolva, akkor volt hogy 15-20mp-ig is nyekergett, mire elindult.

   Ja és még egy funkció, ami kimaradt, ha meg van nyitva pl. az ebookz.hu egy fülön és meg akarod újra nyitni egy másikon (mert az elsőt már nem látod a sok fültől), akkor felkínálja, hogy átugrik arra.

   Beállítások > haladó > frissítés, itt ki tudod kapcsolni, hogy ne rikácsoljon a frissítésért.

 6. speedy szerint:

  Mióta letöltöttem a 4-est azóta nem tudok fájlt csatolni a levelekhez!!!Mi a teendő, hogy megjavuljon a böngészőm?

 7. Homeropata szerint:

  Eléggé bugos még ez a ff4. Egyszerűen idegesítő mértékben. Emiatt én hajlok erősen arra, hogy lecseréljem chrome-ra, annak ellenére, hogy van olyan ami nincs meg benne, de számomra fontos.

 8. Com szerint:

  Megjelent a Adblock Plus 1.3.9 amivel a reklám a múlté. :)

Hozzászólás beküldése

| Download Free Ringtones for Verizon Online. | Thanks to Highest CD Rates, Ally Bank Rates and Binaural & Isochronic Beats