Adatbiztonság: adatok és teljes Windows elmentése, visszaállítása, törölt fájlok visszaszerzése

Korábban foglalkoztunk már azzal, hogy milyen módon lehet egyszerűen a különböző fontos adatainkat elmenteni. Most egy komplett megoldást nézünk meg, amely megmutatja hogyan lehet az adatokat elmenteni, vagy akár a teljes Windows-t, beállításokkal, frissítésekkel, programokkal klónozni, elmenteni, illetve hogyan lehet az elveszett, törölt fájlokat visszaállítani.

Megelőzés, vagyis az adatok rendszeres mentése

A különféle fontos adatainkat célszerű rendszeresen elmenteni valamilyen lehetőleg külső eszközre, vagyis ami nem a számítógépben van (ugyanis komolyabb probléma esetén minden elveszhet ami a számítógépben található).

Ilyen külső eszköz lehet például egy pendrive (manapság már megfizethetőek a 64 és 128Gb-os pendrive-ok is), vagy külső merevlemez, esetleg egy másik számítógép, vagy NAS (hálózatra csatolt tároló).

Alapvetően nyilván egy egyszerű másolással az adott eszközre juttathatjuk az adatokat, fájlokat, viszont ez akkor már problémásabb, ha a számítógépen sok helyről, sok fájlt kell átmásolni. Ilyenkor jól jön valami automatizált megoldás, amelyben beállítjuk hogy miket és hova szeretnénk átmásolni, akár időzítve is (például naponta, vagy hetente, stb.).

Erre a célra számos program kínál megoldást, nézzünk meg néhányat:

A teljes Windows elmentése, visszaállítása, klónozása másik merevlemezre

A fájlok mentésénél komplettebb megoldást nyújt a teljes Windows elmentése, klónozása egy másik merevlemezre.

Ez akkor lehet hasznos, ha klónozni szeretnéd a Windows-t, vagyis elmenteni egy másik merevlemezre, minden beállítással, programmal, ugyanúgy ahogy volt eredetileg. Később az eredeti merevlemez helyett használhatod a klónozott Windows-t, ha az eredetivel bármi probléma lenne. Szintén segít, ha például egy nagyobb merevlemezre szeretnéd cserélni azt, amin a Windows van, ez esetben is könnyedén klónozhatod az új, nagyobbra.

A Windows klónozására szintén számos program kínál megoldást, most azonban egy sokak által használt és bevált programot ajánlunk, a Macrium Reflect Free-t.

Bemutató videó letöltéssel: kattints ide!

 

Törölt, elveszett fájlok visszaszerzése

A legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhat, hogy egy vagy  több fájl elveszik, törlődik. Amíg csak a Lomtárba kerül, addig nincs is probléma, probléma akkor van, ha véglegesen elveszik, törlődik.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Először is amelyik partícióról elveszett egy vagy több fájl, annak a használatát fel kell függeszteni egészen addig, míg az elveszett, törlődött fájlok visszaszerzésre nem kerültek (ha lehetséges volt a visszaszerzésük). Erre azért van szükség, hogy a törölt fájlok helyét ne írjuk felül egy másik fájllal, vagy fájlokkal, mert az nagy mértékben megnehezíti, illetve lehetetlenné teszi a fájlok visszaállítását.

Vagyis ha például a C partícióról veszett el valami, törlődött, akkor fontos, hogy ne használjuk a számítógépgépet, ne töltsünk le rá semmit, ne telepítsünk és semmi egyebet ne tegyünk, elkerülve a törölt fájlok helyének felülírását.

Szükség lesz egy vagy több olyan programra, amely a törölt fájlokat visszaállítani képes. Fontos, hogy szintén ne a törölt fájlokat is tartalmazó merevlemezre töltsük le és telepítsük. A legjobb megoldás egy telepítés nélkül is működő program, amelyet egy másik merevlemezre, vagy éppen egy pendrive-ra, külső merevlemezre töltünk le és onnan indítjuk el.

Végül szintén fontos, hogy a fájlokat ne a törölt fájlokat tartalmazó partícióra állítsuk vissza, felülírva esetleg a többi törölt fájl helyét, hanem egy teljesen másik merevlemezre vagy eszközre.

Bemutató videó az elveszett fájlok visszaállításáról: kattints ide!

Végül néhány program:

 • Wise Data Recovery – telepítés nélküli változat (bemutató videó letöltéssel: kattints ide)
 • Pandora Recovery (letöltés: kattints ide)
 • FreeUndelete (letöltés: kattints ide)

Hozzászólások

 1. Jordán Anti szerint:

  Üdv
  ujra lett rakva a gép viszont volt rajta kb 10 db kisebb video amit nagyon sajnálok hogy “elvesztetem” van rá lehetöség ezt valahogy visza hozzn!!!!!!!!!

 2. Com szerint:

  Jó tippek. Köszönöm.

Hozzászólás beküldése

| Download Free Ringtones for Verizon Online. | Thanks to Highest CD Rates, Ally Bank Rates and Binaural & Isochronic Beats