Gyors, tiszta, reklám és vírusmentes számítógép – így lehetséges!

A legtöbben megtapasztaltuk már, hogy a számítógépünk idővel egyre lassabb lesz, egyre lassabban tölt be, egyre lassabban működik és ráadásul tele van mindenféle reklámmal. Nem ritka az sem, hogy a böngészők kezdőlapjai megváltoznak, tele vannak mindenféle nem kívánt kiegészítővel, eszköztárral, ami szintén lassítja a működésüket, illetve nem megfelelő működést eredményeznek. Ezen felül a vírusok is problémát jelentenek, valamint a nyomkövetésünkre specializálódott programok, eszközök. Hogyan tudnánk ezt elkerülni, vagy meglévő problémák esetén javítani? Ezt nézzük meg ebben a cikkben.

Alapvetően 3 problémára kell megoldást találnunk:

  1. kerüljük el a vírusokat és egy egyéb káros programokat
  2. kerüljük el a reklám jellegű programokat, böngésző kiegészítőket, eszköztárakat (toolbar)
  3. úgy próbáljuk ki a programokat, hogy azok ne okozzanak a Windows-ban változást, ne telepítsenek nem kívánt dolgokat, illetve nyom nélkül eltávolíthatóak legyenek (ne maradjon hátra semmilyen fájl vagy egyéb)

Nézzük sorban:

1. kerüljük el a vírusokat és egyéb káros programokat

A vírusokat viszonylag könnyen elkerülhetjük egy víruskereső alkalmazásával. Nyilván egyik víruskereső sem 100%-osan megbízható, tehát a józan ész és az odafigyelés a víruskeresők használata mellett is fontos, de rendkívül nagy segítséget jelentenek a vírusok elleni küzdelemben. Rengeteg víruskereső létezik, de alapvetően valamelyik ingyenes elég lehet (amit semmiképpen nem érdemes használni az a feltört fizetős víruskereső). Ingyenes víruskeresők például:

2. kerüljük el a reklám jellegű programokat, böngésző kiegészítőket, eszköztárakat (toolbar)

Sokkal komolyabb problémát jelent a különféle reklám jellegű kéretlen programok telepítésének megelőzése a számítógépünkre. Ezek a programok sokszor egy másik programmal érkeznek és igazából nem vírusok, vagy veszélyes alkalmazások, de gyakran igen bosszantó a jelenlétük, mert a háttérben futhatnak folyamatosan, terhelve a számítógépünket, a böngészőbe mindenféle eszköztárakat telepítenek, megváltoztatják a böngésző beállításokat (például a böngésző keresőjét, kezdőlapját) és egyéb nem túl előnyös tevékenységet végezhetnek.

Itt is a megelőzés és az odafigyelés az, ami az elsődleges fontosságú. Amikor telepítünk egy programot, akkor nagyon oda kell figyelni, hogy a telepítés során mit szeretne még az adott program telepíteni. Éppen ezért nem célszerű az “egy klikkes” telepítési módot választani (például quick install, easy install, stb. néven is meg lehet találni a telepítőkben ezt), rábízva a telepítőre mindent. Ehelyett lépésről-lépésre célszerű haladni a telepítéssel, ezt időnként külön kérni kell (custom install vagy hasonló néven található meg többnyire a telepítőkben), illetve nem célszerű csak a next > next > next gombokat nyomkodni, anélkül hogy elolvasnánk hogy konkrétan mit is hagytunk jóvá.

Erről egy két részes videót is megnéhetsz: 1. rész, 2. rész

De mi van akkor ha már megtörtént a baj, vagyis mindenféle nem kívánt alkalmazással gazdagodott a számítógépünk? Akkor is van megoldás, vannak kifejezetten erre a célra szakosodott programok is, például:

 

Malwarebytes Malwarebytes Anti-Malware

A Malwarebytes Anti-Malware igen nagy segítség a nem kívánt alkalmazások eltávolításában, ráadásul ingyenes is itt letölthető: https://www.malwarebytes.org/. Képes eltávolítani a reklám programokat,        böngésző eszköztárakat és egyebeket, amelyek például egy program telepítésével (amire egyébként szükségünk volt) kerültek a gépünkre. A fizetős változata a háttérben folyamatosan futtatható, így már    megakadályozni is képes a reklám és egyéb nem kívánatos programok számítógépünkre települését. Az ingyenes sajnos csak az utólagos eltávolításra használható, ahhoz viszont nagyon jó.

 

spybotSpybot – Search & Destroy

Régóta fejlesztett, hatékony program a Spybot, amely több eszközzel is támogatja a számítógépünk biztonságát. Képes a káros programok keresésére, káros tevékenységek megelőzősére, “böngésző immunizálásra”, rendszer beállítások védelmére. Itt ingyen letölthető: http://www.safer-networking.org/private

 

3. Úgy próbáljuk ki a programokat, hogy azok ne okozzanak a Windows-ban változást

Mindennél fontosabb és egyszerűbb a megelőzés, de hogyan próbáljunk ki programokat úgy, hogy azok semmiféle változást ne okozzanak és nyom nélkül eltávolíthatóak legyenek? Alapvetően sehogy, erre a Windows nem kínál megoldást.

Persze azért van rá több megoldás is, az egyik (talán a legbiztonságosabb és legjobb) lehetőséget az ingyenes Sandboxie nevű program kínálja számunkra. A Sandboxie lehetőséget ad arra, hogy egy programot telepítsünk, majd úgy töröljünk, hogy annak semmiféle nyoma nem marad. Ennek az a nyilvánvaló órási előnye van, hogy gyakorlatilag korlátlan számban próbálhatunk ki programokat anélkül, hogy a Windows-t szemetelnénk tele, reklám programokat, káros alkalmazásokat telepítsünk. Természetesen ha megtetszik egy program, akkor azt telepíthetjük a hagyományos módon is, miután a Sandboxie-ban kipróbáltuk.

Hogyan működik a Sandboxie, honnan tudod beszerezni? Egy videóból megtudhatod, kattints ide!

 

+1. tűzfal

Aki kicsit magabiztosabban használja a számítógépet, az valamilyen tűzfalat is használhat, amivel szabályozhatja hogy mely programok használhassák az internetet és melyek nem. Az egyik ingyenes tűzfal a ComodoFirewall. A Comodo Firewall a fizetős tűzfal programokkal is felveszi a versenyt.

A másik ingyenes tűzfal ami szintén ajánlható az a ZoneAlarm Free Firewall 2013, itt letölthető.

Hozzászólások

  1. Mészáros István szerint:

    a malwarebytes anti-malware és /vagy/a spybot-search& destroy használható-e a gépemen levő más vírusirtóval pl. avg antivírus free,nem zavarják egymást,futtathatók-e egymás mellett? köszi.

Hozzászólás beküldése

| Download Free Ringtones for Verizon Online. | Thanks to Highest CD Rates, Ally Bank Rates and Binaural & Isochronic Beats