Tablet vásárlási útmutató

Nincs egyszerű helyzetben az, aki tablet-et szeretne vásárolni, mert rengeteg gyártó kínál nagyon sokféle összeállításút, 15 000Ft-tól egészen több százezer forintig. Mi lehet ennek az óriási különbségnek az oka, mire érdemes odafigyelni tablet vásárlásakor? Ebben a cikkben erre adunk választ, ügyelve arra, hogy a számítástechnikában kevésbé jártasak számára is érthető legyen.

Elsőként érdemes tisztázni, hogy mikor érdemes tablet-et vennünk és mikor nem, mire jó egy tablet?

Amire biztosan használható:

 • internetezés
 • filmek, videók (akár online, pl. Youtube) nézése
 • üzenetküldők, Skype és hasonló, interneten keresztüli beszélgetést lehetővé tevő programok használata
 • emailjeinket elolvasni, emaileket küldeni
 • könyveket olvasni
 • játszani
 • egyéb különlegesebb felhasználási módokra

Amire nem alkalmas, de legalábbis nem hatékony:

 • egész napos munkára
 • sok gépelést igénylő dolgokra (kivétel ha van fizikai billentyűzete is)
 • komolyabb számítógépes felhasználásra (pl. programozás, videó szerkesztés, stb.)
 • nagyobb kijelzőt igénylő dolgokra

Foglaljuk össze milyen jellemzőkre kell mindenképpen figyelni, amikor tablet vásárlására készülünk:

 • kijelző mérete, típusa, felbontása
 • processzor
 • memória
 • háttértár
 • grafikus gyorsító
 • 3G, GPS
 • akkumulátor, mennyi ideig használhatjuk egy feltöltéssel
 • kamera
 • operációs rendszer

Kijelző mérete, típusa, felbontása

A kijelző méretét coll-ban, vagyis hüvelykben szokás megadni, jele a ” (találkozhatsz még a col, inch elnevezéssel is). 1″=2.54cm. Ez az érték a kijelző átmérője. Az hogy ez pontosan milyen széles és magas kijelzőt jelent, változó lehet.

Rendszerint 7-10″ közötti kijelzővel találkozunk a leggyakrabban, de léteznek 13″-os kijelzők is. Mondhatnánk, hogy a nagyobb jobb, de ez nem feltétlenül igaz, mert érdemes figyelembe venni, hogy mit szeretnénk leggyakrabban csinálni a tablet-tel? Ha egész nap videókat nézünk és netezünk, akkor valóban jobb a nagyobb kijelző, de ha valaki például sokat használ valamilyen üzenetküldőt, vagy emailt ír viszonylag sokat, akkor neki egy 7″-os kijelzővel rendelkező tablet jobb választás lehet. Mégpedig azért, mert a nagy többség egy 7″-os tablet kijelzőjének minden részét eléri, így a gépelés két kézzel könnyebb. Ez persze nem jelent problémát nagyobb kijelző esetén sem, ha van hozzá egy fizikai billentyűzet is. Ráadásul a nagyobb kijelző nagyobb mérettel és súllyal is jár, viszont a nagy többség a tablet-et pont a kis mérete és súlya miatt veszi.

A kijelző másik fontos jellemzője a felbontása. Egy kijelző sok apró pontból (képpontból) áll és minél több pont található ugyanakkora méretű területen, annál szebb képe van a tablet-nek. A felbontás azt határozza meg hogy mennyi pont van vízszintesen és mennyi  függőlegesen. Tehát amikor azt látod, hogy a felbontás 800 x 480, akkor 800 képpont található vízszintesen és 480 függőlegesen (ez egyébként nem túl jó érték, de még használható).

A felbontás videóknál, játékoknál különösen fontos. Az olcsó tablet-ek természetesen kisebb felbontással rendelkeznek.

A kijelző típusa is lényeges, az olcsóbb és a nem túl drága tablet-ek LCD kijelzővel rendelkeznek, a drágábbak IPS kijelzővel. Anélkül hogy nagyon belemennénk a technikai részletekre, erről azt kell tudni, hogy az LCD kijelzők bizonyos szögből (tehát nem pont szemből) már nem láthatóak tökéletesen, torzulnak a színek, az IPS esetében ez nem jellemző.

Régebben fontos volt, hogy a kijelző egyszerre hány ponton történő érintést érzékel, ez manapság már legalább 5 pontot jelent (kapacitív kijelzők) az olcsó tablet-ek esetén is, ami bőven elég.

Processzor

A processzor felel a számítógépekben és a tablet-ekben is a működésért, egyszerűen kifejezve, minél erősebb a processzor, annál gyorsabb a tablet, annál kevésbé valószínű, hogy megakad néha (vagy gyakrabban). Illetve fontos a nagyobb felbontású filmek és videók lejátszásánál, vagy a játékoknál is, hogy minél erősebb legyen a processzor.

Hogyan mérjük egy processzor erősségét? Általában ilyesmiket láthatsz:

 • 1 magos, 2 magos, 4 magos, stb.
 • 800MHz, 1200Mhz, 1.2GHz, 1.7GHz, stb.

Mit jelentenek ezek a számok? Az 1 magos az egyszerű, 1db processzor van a tablet-ben. A több magos esetében is 1db processzorról beszélünk, viszont olyan, mintha több processzor lenne a tablet-ben. Tehát a 2 magos az olyan, mintha két processzor, a 4 magos az olyan, mintha 4 processzor lenne benne, de valójában továbbra is 1b processzorban kerül elhelyezésre. Alapvetően a több mag jobb, gyorsabb tablet-et takar, de ez nem feltétlen igaz, mindjárt látjuk is miért.

A 800MHz, 1200Mhz, 1.2GHz, 1.7GHz, egyéb lényegében a processzor sebességét jelenti (órajelnek hívjuk), minél gyorsabb, annál jobb, annál gyorsabban képes valami elvégzésére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy gyors processzorral rendelkező tablet-en pl. gond nélkül nézhetőek HD filmek, videók is és kevésbé valószínű hogy bármi miatt is akadozna.

1GHz=1000MHz, tehát ha azt látod, hogy 1.2GHz, akkor az 1200MHz-et jelent. Manapság egy tablet legalább 1GHz-es, vagyis 1000MHz-es, 1 magos processzorral rendelkezik.

Összegezve tehát több mag, magasabb órajel = gyorsabb, jobb tablet. Fontos viszont, hogy elég sokféle tablet processzor létezik, ezek között azonos órajel esetén is lehet sebességbeli különbség (egyéb technológiák által), valamint előfordulhat, hogy pl. egy két magos de nagyobb órajelű processzor gyorsabb, mint egy 4 magos, de alacsonyabb órajelű processzor, vagyis a magok száma nem mindig a legfontosabb tényező.

Memória

A memória (vagyis a RAM) azt határozza meg, hogy egyszerre mennyi program futhat. Természetesen előfordulhat, hogy nem elég a memória, de ilyenkor sincs probléma, mert a tablet ezt a helyzetet képes megoldani, viszont ilyenkor lassulást tapasztalhatunk. Lassabban indulnak el a programok, lassabb váltani köztük, lassul az egész tablet, tehát ezt célszerű elkerülni. Röviden tehát, a több memória jobb.

A memória mértékegysége a MB, vagyis ilyesmikkel találkozhatsz: 521MB, 1024MB, 1GB.

1GB=1024MB, ami már jónak mondható.

Háttértár

A háttértáron (flash memória, belső memória – nem keverendő össze a RAM-mal) van minden, ami a tablet-en van, tehát programok, játékok, videók, stb. A háttértár mérete határozza meg, hogy mennyi mindent másolhatunk, tölthetünk le a tablet-ünkre.

Mértékegysége a GB, vagyis ilyesmikkel találkozhatsz: 4GB, 8GB, stb. 1GB=1024MB.

Mérete jellemzően több GB, viszont általában bővíthető micro SD memóriakártyával, ezt fel szokták tüntetni. Egy SD kártya akár 128GB-is is lehet, tehát meglehetősen komolyan bővíthetjük a háttértár kapacitását.

Grafikus gyorsító

A grafikus gyorsító is lényeges eleme lehet a tablet-eknek, leginkább a játékoknál fontos. A grafikus gyorsítóknak számos jellemzőjük van, viszont ritkán kerül részletesen feltüntetésre, ezért aki játszani is szeretne komolyabb 3D-s játékokkal, annak célszerű egy keresőben az adott grafikus gyorsítóra rákeresnie. Természetesen az olcsóbb tablet-ek gyengébb grafikus gyorsítóval rendelkeznek.

3G, GPS

Wifi-vel (vezetéknélküli internettel) minden tablet rendelkezik, viszont mobilinternet használatára alkalmas 3G modemet nem mindegyik tartalmaz (az olcsóbbak általában nem). Ezt esetleg USB-s modemmel meg lehet oldani, de aki mobilinternetet szeretne használni a tablet-en, annak célszerű 3G-vel rendelkező tablet-et venni.

GPS-t is tartalmaz a tablet-ek egy része, tehát akinek fontos, hogy navigációt is tudjon használni a tablet-en, annak célszerű GPS-el rendelkező tablet-et vennie.

Akkumulátor, mennyi ideig használhatjuk egy feltöltéssel

Fontos hogy egy tablet-et minél tovább tudjunk használni egy feltöltéssel. Alapvetően azt gondolhatnánk, hogy ezt kizárólag a tablet akkumulátorának kapacitása határozza meg, de egyebek is befolyásolhatják. Természetesen célszerű minél nagyobb kapacitású akkumulátorral rendelkező tablet-et venni.

Az akkumulátor kapacitásnál egy mAh mértékegységgel kifejezett értéket láthatunk. Ez a szám minél nagyobb, annál nagyobb kapacitású az akkumulátor, annál több ideig használható a tablet egyetlen feltöltéssel.

Kamera

Valószínűleg a többség számára kevésbé lényeges jellemző a tablet kamerája, amelyből jó esetben elől és hátul is szokott lenni egy. A gyártók leginkább a kamera felbontását szokták feltüntetni megapixel-ben (Mp). Minél több megapixeles egy kamera, annál jobb minőségű, annál részletesebb képet tud készíteni. Viszont a kamera nagyobb felbontása önmagában nem garantálja a jó minőségű képek készítését. Általában a tablet hátulján és az elején is szokott lenni egy kamera (elől a videóhívásokhoz leginkább).

Operációs rendszer

Minden tablet működéséhez szükséges valami, ami az alkatrészeket használhatóvá teszi, ez az operációs rendszer. Operációs rendszerből nincs túl sok:

 • Android
 • Apple iOS
 • Windows
 • Blackberry

Messze a legelterjedtebb az Android, az Android-os tablet-eket már 15 000Ft-tól megvehetjük, ráadásul tonnányi ingyenes programot tölthetünk le hozzájuk.

Nagyon drágák az Apple tablet-ek (jelenleg 70 000Ft a legolcsóbb), de így is a második legnépszerűbbek az iOS alapú tablet-ek.

Szintén nem túl olcsók a Windows tablet-ek és jelenleg még nem túl elterjedtek.

Léteznek még Blackberry tablet-ek is, de az elterjedtségük elhanyagolható.

Egyéb jellemzők

Eddig a tablet belsejével foglalkoztunk, de nem elhanyagolható az összeszerelés, felhasznált anyagok minősége, kijelző érzékenysége sem (egy kevésbé érzékeny, pontatlan kijelző meglehetősen rosszul használható). Célszerű tehát a különböző ár összehasonlító oldalakon a véleményeket, teszteket olvasni (rákeresve pl.  google.hu-n a tablet nevére és a teszt vagy a vélemény szóra). Valamint akinek lehetősége van rá, annak személyesen is érdemes egy boltban megnézni a kiszemelt tablet-et, lehetőleg bekapcsolt állapotban.

Milyen tablet-et érdemes venni?

Nyilván minél erősebb processzorral, több memóriával, nagy felbontású kijelzővel rendelkezőt. Ezt viszont felülírja a rá költhető pénzünk mennyisége és sokszor 1-2-pár ezer forint is észrevehető különbséget jelent.

Nézzünk pár példát (aktuális árakkal, 2014.03.23.-án), a 60-70 000Ft-os árszintig kizárólag Android tablet-eket találunk (a háttértárral nem érdemes túlságosan foglalkozni, az olcsón bővíthető):

15 000Ft-os kategória (pl. Sencor Element 7 v3)

 • Kijelző: 7′-os (18 cm)
 • Kapacitív érintőképernyő (5 egyidejű érintés felismerése)
 • Felbontás: 800 x 480 képpont
 • CPU: A13 1.2 GHz (1 mag)
 • RAM: 512 MB DDR3
 • Beépített memória 4 GB

Ez egy nagyon alap tablet, ennél gyengébbet nem szabad venni, ez éppen eléri a használhatóság határát, viszont időnként megakadások előfordulhatnak, a nagyobb felbontású videókkal sem feltétlen birkózik meg. Tehát kompromisszumokkal, de még használható lehet.

18000Ft-ért már két magos, 1GB memóriával rendelkező tablet-et is vehetünk (pl. MyAudio 708DCC), tehát valóban igaz, hogy pár ezer forint is nagyságrendbeli ugrást jelent. Jelenleg erősen ajánlott a legalább két magos, 1GB memóriával (RAM) rendelkező tablet-ek vásárlása.

A 4 magos, 1GB-os tablet-ek 25 000Ft-tól kezdődnek (pl. MyAudio 708QA), a jobbak (hátlapi kamerával, GPS-el) pedig inkább 35 000Ft körül kaphatóak (pl. Lenovo IdeaTab S5000).

Ezek természetesen 7″-os kijelzővel rendelkeznek, de 35 000Ft körül már kapható 10″-os is, viszont ezek általában gyengébbek (gyengébb processzor, kevesebb RAM).

Nézzünk akkor egy mindennel felszerelt (3G, GPS, 4 magos processzor, 1GB memória, elől és hátul is kamera) 7″-os tablet-et: jelenleg 40000Ft-tól kaphatóak (pl. Overmax OV-Solution7II), ismertebb gyártótól pedig 50 000Ft (pl. Lenovo IdeaTab A3000).

Ugyanez 10″-os kijelzővel már 70 000Ft (pl. Lenovo IdeaTab S6000L). Ettől az ártól kezdve már vehetünk Windows és iOS tablet-eket is.

Természetesen vannak ennél még sokkal drágább tablet-ek is, viszont többségünk nem valószínű, hogy ennél sokkal többet hajlandó költeni egy tablet-re.

A háttértár bővítése

A tablet-ek háttértár kapacitását általában bővíthetjük (de nem mindig, erre oda kell figyelni!) SD memóriakártyával. Ezek nem túl drágák, nézzünk párat:

 • 4GB: 1 308 Ft-tól
 • 8GB: 1 290 Ft-tól (nem elírás, valóban annyitól vásárolható, mint a 4GB-os)
 • 16GB: 2 690 Ft-tól
 • 32GB: 2 617 Ft-tól
 • 64GB: 10 900 Ft-tól
 • 128GB: 23 846 Ft-tól

A tablet-eknél fel szokták tüntetni, hogy maximum mekkora kapacitású SD kártyával lehet bővíteni, erre is oda kell figyelni!

A memóriakártyák fontos jellemzője a sebesség, ezt a sebességosztály megadásával szokás jelölni, vagyis pl. Class 4, Class 6, Class 10. A magasabb class nagyobb sebességet jelent, ezért ha nem akarunk pl. tablet-re vagy tablet-ről másolásnál sokat várni, akkor célszerű legalább Class 10-es SD kártyát vásárolni (ami drágább, de sokszor nem jelentős az árkülönbség).

 

 

 

 

Hozzászólások

 1. Dit szerint:

  Köszönöm, nagyon alapos összefoglaló. Épp tablet vásárláson gondolkodom, hasznát fogom venni a cikknek! Köszönet érte!!

 2. Udvardi Pál szerint:

  Köszönöm,szerintem is nagyon jó összefoglaló.Föleg kezdőknek,mert egyszerű a fogalmazása.

Hozzászólás beküldése

| Download Free Ringtones for Verizon Online. | Thanks to Highest CD Rates, Ally Bank Rates and Binaural & Isochronic Beats