Hogyan készíts weboldalt? 1. rész

A weboldal készítés manapság igen népszerű szakma, naponta tonnányi weboldal készül, illetve tucatnyi álláshirdetés jelenik meg. Éppen ezért ebben a  sorozatban azt nézzük meg, hogyan készülnek a weboldalak, mi az amit tudnod kell, ha weboldalakat szeretnél készíteni. Vagyis ez a sorozat szól azoknak is, akik még teljesen kezdők a weblapok készítésében, de ezzel szeretnének foglalkozni, illetve azoknak is, akiknek már némi sejtésük van erről, de szeretnék elkerülni a tipikus hibákat.
A sorozat minden részénél találsz majd oktató anyagot is, amelyekkel el tudod kezdeni a tanulást, vagy a meglévő tudásod tökéletesítheted.

Ki vagyok én?

Ebben a cikk sorozatban számos ötletet, tanácsot igyekszem adni, ezért talán tudni szeretnéd miért hallgass rám. Én a weboldalak készítésével 2005 óta foglalkozom, jelen pillanatban 100-nál több weboldal elkészítésében vettem részt. Ez a szám talán túlzásnak tűnhet, de ha figyelembe vesszük, hogy napi minimum 8 órát foglalkoztam ezzel 6 éven át, akkor máris érthetővé válik. Szóval a lényeg, hogy elég sokféle munkát végeztem, a designtól kezdve weboldalak programozásáig, mindeközben rengeteg tapasztalatot gyűjtve. Ezt fogom most megosztani veled.

Ellenkezel, egyetértesz, esetleg kiegészítenéd a leírtakat? Szólj hozzá, vagy írj nekem a mate.istvan[kukac]ebookz.hu email címen.

A weboldalak készítése több lépcsős folyamat:

  1. a weboldal céljának tisztázása, specifikációk elkészítése. A specifikációban rögzítjük hogyan nézzen ki, hogyan működjön az adott weboldal.
  2. weboldal kinézetének (design-jának) elkészítése, ami a webdesigner dolga. A weboldal design-ok készítésének tökéletes eszköze a Photoshop, tehát a Photoshop magabiztos használata elengedhetetlen. Photoshop oktató anyagért kattints ide.
  3. a weboldal kliens oldali kódolása, (X)HTML és CSS segítségével, ami a sitebuilder feladata. Ebben a fázisban az a kód készül el, amit a böngésző képes megjeleníteni, tehát az, amit lényegében weboldalnak nevezünk. Ehhez először a HTML-t majd a CSS-t célszerű elsajátítani. Oktató anyagokért kattints ide.
  4. szükség esetén szerver oldali programozás, ami a programozó dolga. Ez lehet PHP, ASP, vagy egyéb szerver oldali programozási nyelv. Ez a kód a szervereken (ahol a kész weboldal tárolódik) hajtódik végre. Szerver oldali programozásra akkor lehet szükség, ha pl. szeretnénk regisztrációt az oldalunkra, vagy fórumot, webshopot, dinamikus tartalmat, stb.
  5. szükséges esetben keresőoptimalizálás (SEO), marketing (ezek folyamatos munkát jelentenek gyakorlatilag)

Mi ebben a cikk sorozatban foglalkozunk

  1. a weboldal design-ok készítésével, vagyis megnézzük mik azok a szempontok, amire feltétlenül figyelnünk kell a weboldal design-ok készítésénél, milyen hasznos eszközöket vehetünk igénybe, hogyan érdemes nekikezdeni a tanulásnak
  2. megnézzük hogyan készül el a design-ból (vagyis egy képből) a weboldal, hogyan érdemes nekiállni, mit kell megtanulni, mire kell figyelni, milyen hasznos eszközöket használhatunk a munkánk gyorsítása, egyszerűsítése érdekeben
  3. illetve azt is megnézzük milyen lehetőségek vannak, ha szerver oldali programozással is szeretnénk foglalkozni

A következő részben tehát a weboldal design-ok készítésével foglalkozunk.

Ha türelmetlen vagy, akkor máris elkezdheted tanulni a Photoshop használatát, az alábbi oktató anyagokkal:

Alapismeretek: http://videotanfolyam.hu/photoshop_titkok_elso_resz_alapismeretek

Webdesign: http://videotanfolyam.hu/photoshop_titkok_masodik_resz_webdesign

Illetve HTML: http://videotanfolyam.hu/oktato_videok/28/weboldal_keszites/XHTML

 

A legjobb magyar nyelvű oktató anyagok egy helyen!

Még több magyar nyelvű oktató anyag, videó. Válaszd ki a téged érdeklő témakört!

Photoshop matematika
weboldal készítés Excel
AutoCAD Word
CorelDRAW Powerpoint
3D grafika Fireworks

Hozzászólás beküldése

| Download Free Ringtones for Verizon Online. | Thanks to Highest CD Rates, Ally Bank Rates and Binaural & Isochronic Beats